Faceti foc doar odata pe zi si aveti caldura toata ziua.
Un semineu cu usa vitrata are focarul si „drumul focului” construit din ceramica termorezistenta de foarte inalta calitate. Focarul foarte mare are construit in continuarea sa un sistem "drum de fum", in care este absorbita si depozitata caldura produsa prin ardere. Aceasta caldura v-a fi apoi cedata incet suprafetei semineului si v-a fi radiata in incapere aproximativ 12-16 ore.
Avantajele semineurilor construite cu usa vitrata.
Acest tip de semineu are avantajul mare ca, o parte din caldura produsa este imediat disponibila odata cu aprinderea focului, care prin geamul usi este cedata spre incapere. Foarte important in perioadele de trecere de la sezonul cald la cel de incalzire si invers. Va intoarceti seara acasa si este putin mai rece, se face focul si imediat prin geamul usii se radiaza in incapere o caldura intensiva a focului . Cand s-a terminat focul, caldura inmagazinata in corpul ceramic al semineului va fi cedata incet-incet spre incapere, prin toata suprafata semineului. Fara a fi nevoie sa faceti foc in continuu si sa regleati arderea, asa cum este cazul la toate semineurile care sunt construite cu focar metalic!!
Semineurile cu usa vitrata mica si cu usa inchisa traditionala, se preteaza in mod special ca si instalatiile de incalzit monovalente.
Pentru a atinge intreaga capacitate, se v-a face foc de doua ori in intervalul de 40 ore. Acest lucru este necesar doar cand sunt temperaturi foarte scazute. In zilele cu temperatura mai placuta, ajunge in cele mai multe cazuri sa se faca foc odata pe zi.
Ideal, chiar si pentru cei care pleaca zilnic la munca!
Nu este nimeni acasa in timpul zilei, atunci se face seara foc in semineu, prin geamul mare al usii se incalzeste rapid si va delectati cu focul semineului. Dimineata urmatoare, va intampina o caldura placuta si sanatoasa.
Un semineu cu usa vitrata, se adapteaza ritmului vietii dumneavoastra!
(text/usiteracota-biofire)
Ce este șemineul.
Simplificând lucrurile orice șemineu se compune dintr-o vatră (loc de amplasare a combustibilului, de regulă lemnele de foc), o gură de alimentare a șemineului („poarta” prin care se introduc lemnele și prin care „iese” căldura spre cameră), o placă de radiație (uzual, din cupru sau bronz, mai rar din fontă), coșul de fum (evacuatorul unui rezultat mai puțin plăcut al arderii, fumul) și clapeta de tiraj a coșului de fum.
Descrierea de mai înainte se referă la șemineurile cu tiraj natural.
Mai nou au apărut șemineurile cu tiraj forțat.În acest caz elementele componente prezentate se completează cu un ventilator de tiraj cu turație variabilă (amplasat în exterior, în vârful coșului de fum).Recapitulând, șemineul poate rămâne un simplu element decorativ sau poate fi activat, încălzind o incintă (mai ales în ocazii speciale); el poate fi cu tiraj natural sau cu tiraj forțat (prin ventilator). În toate cazurile în care șemineul este activat trebuie sa fie cunoscute anumite reguli de concepere, realizare fizică și de exploatare.
Ce este tirajul.
Aceasta este o caracteristică intrinsecă a desfășurării oricărui proces de înlăturare a produselor reziduale (fum, vapori de apă etc.), ale unui proces de ardere cu ajutorul unui coș.Tirajul se produce de la sine prin ridicarea naturală a gazelor de ardere, acestea fiind mai calde (mai ușoare) decât aerul din jurul focului.Obișnuit, temperatura gazelor de ardere care „ies” pe coș variază între 160 si 300 grade Celsius.In funcție de cele două elemente definitorii ale coșului de fum, înălțimea și secțiunea sa, tirajul poate fi „normal”, „prea activ” sau „prea leneș”.Când este „prea” activ se pierde din căldura produsă, prin coș evacuându-se prea mult aer amestecat cu gazele calde; când este „prea leneș”, fenomenul este invers, în încăpere rămânând fum neevacuat.În mod „normal” tirajul este corect: se evacuează minimum de gaze calde fără a se simți fum în încăpereTirajul se poate regla cu ajutorul așa-numitei clapete de tiraj cu care se dotează, de regulă, orice coș de fum (similară clapetei sobelor de teracotă).
Detalierea componentelor.
În figura anexată se prezintă o secțiune transversală printr-un șemineu cu următoarea legendă: intrarea șemineului; zona vetrei; zona radiantă; clapeta de tiraj; coșul de fum; ventilatorul de evacuare (numai în cazul tirajului forțat).Intrarea (fața) șemineului, caracterizată prin dimensiunile sale, lățime (Lsem) și înălțime (Hsem), are importanță majoră, atât pentru introducerea lemnelor de ardere, cât și pentru stabilirea debitului de aer care va traversa șemineul în scopul asigurării tirajului său natural.
Dimensiunile, Lsem si Hsem, sunt stabilite, de regulă, de arhitect pentru armonizarea șemineului cu restul dimensiunilor încăperii.Zona vetrei, stabilită tot de arhitect, trebuie să permită o corectă manipulare a lemnelor, atât la inițierea arderii, cât și pe parcursul desfășurării acesteia, asigurând simultan condițiile de siguranță contra incendiilor.
Zona radiantă, este importantă pentru obținerea unui debit maxim de căldură (sub forma radiantă).In acest scop se poate adăuga o placă verticală, din metal turnat (fontă, bronz) pentru placarea fundului de vatră; placa radiantă poate purta elemente decorative, de personalizare a acesteia (numele proprietarului, anul construirii casei, castelului etc.).
Clapeta de tiraj are un rol important in stabilirea unui tiraj natural corect; are poziții diferite, mai deschisă la inițierea focului (evitarea pătrunderii fumului in camera) și mai închisă pe parcursul arderii.
Coșul de fum, caracterizat prin secțiunea de evacuare a gazelor și prin înălțime, are rolul major în realizarea corectă a tirajului șemineului.In toate cazurile, înălțimea coșului este distanța între cota vârfului coșului și cota tălpii inferioare a buiandrugului secțiunii de intrare în șemineu.
Ventilatorul, nu este necesar la șemineele cu tiraj natural; este indispensabil însă în cazul unei reședințe prevăzute și cu alte sisteme de ventilare mecanica.
Șemineul cu tiraj natural.
"Motorul" curgerii fumului prin coș este sursa internă de căldură (focul), care creează o diferență de densitate între gazele calde din șemineu și aerul din exteriorul acestuia. O importanță aparte o are configurația șemineului în partea sa inițială (intrare, vatră, zona de radiație, clapeta tiraj). Aceasta va determina configurația curgerii corecte a gazelor calde a căror temperatură se află în intervalul menționat mai înainte. La nivelul părții din spate a vetrei, gazele generate de foc au viteze suficient de mari pentru a produce vârtejuri care au tendința de revenire a fumului în încăpere. Aceasta tendință trebuie sa fie contracarată atât prin mărimea corespunzatoare a zonei superioare a vetrei, cât și prin asigurarea unei viteze minime de aspirație a aerului la nivelul secțiunii de intrare în șemineu. De regulă, vitezele de peste 0.25 m/s la intrarea în șemineu ca și asigurarea unui spațiu corespunzător după buiandrugul (de deasupra deschiderii de intrare în șemineu), evită pătrunderea fumului în încăpere generând buna funcționare a șemineului. Coșul de fum are, de asemenea, stabilite reguli de dimensionare a secțiunii transversale (de ex. diametrul intern al coșului cu secțiune rotundă) în funcție de înălțimea sa. Spre exemplu, pentru un șemineu cu lățimea intrării Lsem=1200 mm și înălțimea Hsem= 900 mm, diametrul minim necesar, Dcoș, pentru coșul de fum este Dcoș= 400 mm în cazul înălțimii coșului Hcoș= 3 m si, respectiv, Dcoș= 300 mm în cazul înălțimii coșului Hcoș= 15 m. In ambele cazuri, debitul de aer evacuat din încăpere, odată cu fumul, este Daer= 970 m3/h, iar secțiunea liberă minimă a clapetei de tiraj trebuie să fie Sclap= 0.125 m2 (primul caz) și Sclap= 0.071 m2 (al doilea caz).
Șemineul cu tiraj forțat.
In acest caz evacuarea fumului se face cu ajutorul unui ventilator extractor, special construit pentru acest scop. Debitul de gaze calde, evacuate prin coșul șemineului, rezultă dintr-un bilanț masic ce asigură o temperatură maximă de 200oC a amestecului format din aer cu temperatura încăperii (cca. 22oC) și debitul de gaze calde (cca. 280oC) rezultate din combustia lemnelor de foc.Ventilatorul se amplasează direct în vârful coșului de fum prin intermediul unei placi de susținere, încastrată în zidăria coșului. Folosirea ventilatorului (extractor) de șemineu este obligatorie în cazul în care în clădire (apartament, casa simplex, bloc de apartamente etc.) se folosesc și alte sisteme de ventilare mecanică (evacuare cu ventilator din bucătării, băi, WC-uri etc.). Ignorarea acestei recomandări poate conduce la inversări ale circulației aerului in clădire, cu efect direct asupra șemineului (de ex.: intrare de aer fals pe coșul acestuia). Dimensionarea corectă a șemineului se face de către un specialist conducând, atât la siguranță în exploatare, cât și la sentimentul unei amplificări rafinate a realizării unui microclimat reușit în casă.
Bilanțul de aer al incintei
Aceasta este o problemă esențială.
Extragerea unui debit de aer dintr-o încăpere (Dev) conduce în mod obligatoriu la înlocuirea acestuia cu un alt debit de aer (Din), adus din altă parte; astfel, se face o compensare: Dev = Din.În caz contrar nu se poate extrage din încăpere …mai nimic.Un șemineu care extrage aer dintr-o încăpere, cu ușa și ferestrele închise, nu va putea …funcționa. Cu atât mai mult în cazul șemineului cu tiraj forțat. Deci, trebuie să fie asigurate compensarea aerului evacuat cu aer proaspăt, de afară sau din altă încăpere, unde trebuie adus aer …de afară. Pentru șemineele din apartamentele noastre, relativ mici, este suficientă întredeschiderea unei ferestre.
Influența ferestrelor termopan.
Acest tip de ferestre, datorită calității geamului și a celor 2 garnituri de etanșare, asigură o bună izolare termică dar și (atenție!) o excelentă etanșare a apartamentului la orice …infiltrație de aer.
Verificarea periodică a șemineelor.
Șemineele trebuie verificate periodic, fie de un specialist al firmei constructoare fie al unei firme atestate de service. Verificarea se recomandă, atât în perioada de garanție, cât și în cea de post-garanție.Se va verifica, în special, starea de curățenie și funcționalitatea clapetei de reglaj, a ventilatorului și a cosului propriu-zis.